Geen tijd voor hobby’s

Waarom zou je tijd vrijmaken voor een hobby

Heb je eigenlijk geen tijd voor hobby’s?
Lees dan vooral verder waarom je niet zonder hobby’s kan.
Ben je juist op zoek naar een leuke hobby?
Dan kun je op deze website kennismaken met verschillende hobby’s en hun mogelijkheden.
Benieuwd hoe anderen hun hobby ervaren zodat je er misschien iets van kan leren?
Op zoek naar meer informatie over een bepaalde hobby?
Op zoek naar inspiratie?
Doe verveling de deur uit,
investeer in je vrije tijd, pluk de vruchten en geniet ervan.

Hobby’s en waarom je niet zonder kan

Hobby’s vallen niet zomaar uit de lucht. Een hobby heeft te maken met de persoon die je bent. De dingen die je meegemaakt hebt en de ervaringen van alledag. De mensen die belangrijk zijn in je leven. De omgeving waarin je opgroeit. De vrije tijd die je hebt. De keuzes die je maakt. Kortom, hobby’s zijn zoveel meer dan alleen een aangename tijdsbesteding.

Ook hobby’s zijn nodig om een gelukkig leven te leiden. Ze geven er zin en kleur aan.
Binnen de eigen mogelijkheden kan iedereen zelf een hobby kiezen. Al kunnen sommige hobby’s onbereikbaar zijn (te duur, te ver weg enz.). Gelukkig blijven er genoeg hobby’s over. Met een beetje creativiteit, inspiratie en vasthoudendheid kan iedereen zijn eigen hobby vinden.

Hobby verhalen

Achter elke hobby schuilt een verhaal. Wat beweegt mensen om voor een bepaalde hobby te kiezen? Of zijn ze toevallig met die hobby in contact gekomen? Wat is er dan zo leuk aan die hobby? Is die hobby misschien ook iets voor mij?
Zo kan een hobby talrijke vragen oproepen en antwoorden geven. Antwoorden waar iemand anders misschien weer inspiratie uit kan halen.

Wat is  jouw hobby verhaal?

Zoveel hobby’s, zoveel verhalen. Wil je jouw verhaal delen? Aarzel dan niet en plaats je reactie.

Vrije tijd

Voor veel mensen (vooral diegenen tussen 25 en 49 jaar) is echte vrije tijd, tijd die je zelf in kunt vullen, helaas kostbaar.
De meeste tijd is gepland met min of meer verplichte zaken: werk, school, cursussen, zorg voor anderen, huishouden enz.
Al deze verplichtingen kunnen ons volledig in beslag nemen. Zozeer zelfs dat onze balans verstoord wordt.
Tegenwoordig moet alles in de hoogste versnelling gebeuren, want we zijn druk of we vinden dat we het druk hebben.

Vaak laten we ons opjagen om steeds meer dingen te doen in steeds minder tijd.

De kunst is om een evenwicht te vinden tussen geplande tijd en echte vrije tijd. Tijd waarin je kunt doen wat je echt wilt. Tijd om even lekker niets te doen. Tijd waarin je je gelukkig en ontspannen voelt. Tijd voor jezelf of om door te brengen met je kinderen, familie of vrienden. Tijd voor hobby’s.

Een dag heeft echter maar 24 uur. Daar gaan zo’n 9,5 uur gemiddeld op aan slapen en persoonlijke verzorging. Een fulltime baan kost grofweg 9 uur per dag en bijbehorende reistijd kan variëren van een half uur tot 3 uur per dag. Dan blijft er in het ongunstigste geval nog maar 2,5 uur per dag over om even bij te komen van alle inspanningen. Werken slokt dus de meeste tijd op.

Daarom is het van belang dat werken niet alleen geld oplevert maar ook, als het even kan, voldoening, plezier en mogelijkheden tot zelfontplooiing.

Valkuilen

De valkuil van een hele leuke, voldoening gevende baan kan zijn dat je alleen nog maar met je werk en wat daarom heen hangt bezig bent. Wat als dat werk om de een of andere reden ineens wegvalt? Dan kan het hebben van hobby’s en uiteenlopende interesses je leven toch in balans houden.

Voor al diegenen, die hun werkzaam leven achter de rug hebben, kunnen er weer andere valkuilen ontstaan. Ineens is er een zee van tijd, die op de een of andere manier ingevuld dient te worden. Liefst op een manier die prettig en zinvol is, zodat je aan het einde van de dag kunt zeggen: het was vandaag een fijne dag.

Ook dan kunnen hobby’s een grote rol spelen. Er zijn er genoeg. Probeer het zelf en zoek de hobby die bij je past.

Hobby’s maken gelukkiger

Geluk is een klein woord met grote inhoud. Voor iedereen anders, maar vaststaat dat hobby’s voor een portie geluk zorgen. Maak dus ruimte en tijd voor hobby’s. Doe er moeite voor om ze te krijgen en te houden. En probeer de juiste balans te vinden tussen verplichtingen en tijd voor jezelf.

Meer tijd voor hobby’s

Juist als je een druk leven hebt is het vinden van die juiste balans niet altijd gemakkelijk. Gelukkig kunnen we daar zelf veel aan doen.
Ook kunnen we leren om anders met de dingen om te gaan.
Meer weten?
Kijk eens bij Hoe je meer tijd vrijmaakt voor je hobby’s.
Veel geluk met je hobby!

Geef een antwoord