Computeren

De computer zoals wij die nu kennen is bijna onmisbaar geworden in het dagelijks leven. En dan te bedenken dat het nog maar zo’n 28 jaar geleden is dat de eerste personal computer (pc) gepresenteerd werd. Sindsdien zijn de ontwikkelingen razendsnel gegaan.

De kinderen van nu groeien er spelenderwijs mee op en voor hen is een computer in welke vorm dan ook iets vanzelfsprekends. Ouderen kunnen er wel eens moeite mee hebben, maar, eenmaal gewend, kunnen ook zij ontzettend veel plezier, voordeel en gemak van het kunnen omgaan met de computer hebben.
De computer is voor heel veel zaken te gebruiken.

Gebruik van de computer

 • Om je administratie (correspondentie, financiele administratie) bij te houden.
 • Als toegang tot het internet met verschillende diensten (b.v. e-mail, uitwisselen van bestanden, surfen, regelen van bankzaken).
 • Om spelletjes te spelen.
 • Om te programmeren.
 • Voor rubriceertaken (ordenen en bewerken van foto’s, verzamelingen enz.).
 • Als hulpmiddel bij kennisoverdracht.
 • Bij grafisch werk.
 • Om films te bekijken.
 • Om naar muziek te luisteren of zelf muziek te maken.
 • Als basisstation voor digitale media.
 • Om op een gemakkelijke en directe manier met andere mensen in contact te komen, waar ook ter wereld.
 • Om je direct informatie te geven over locale voorzieningen.

Een computer kopen

Er zijn verschillende soorten computers. Voor elk doel is een geschikte computer te vinden. Het ligt eraan waar en waarvoor de computer gebruikt gaat worden. Als je de computer wilt gebruiken voor meer dan email, internetten en administratie dan dien je bij de aanschaf ook te letten op de prestaties. Die kunnen onderling behoorlijk verschillen.

Soorten computers

 • Desktop. Dit is een vaste computer bestaande uit een kast en een apart beeldscherm. Geschikt voor iedereen die voornamelijk thuis op de computer bezig wilt zijn. Deze computer vraagt een vast plekje in huis.
 • Notebook. Dit is een computer inclusief beeldscherm. Als je klaar bent met computeren kan je het beeldscherm dichtdoen (net als een boek) en de computer wegzetten. Een notebook is gemakkelijk als je kleinbehuisd bent.
 • Tablet. Dit is een computer die je in je hand kunt houden. Het scherm is groter dan van een smartphone. Een tablet is erg handig als je veel onderweg bent en overal gebruik wilt maken van mogelijkheden zoals werken aan kleine documenten, surfen op het internet, filmpjes bekijken enz. Een tablet kan niet zoveel als een notebook.
 • Smartphone. Dit is een mobiele telefoon, waarmee je naast bellen en sms’en, ook kan surfen op het internet, mailen, foto’s en filmpjes maken, uploaden, spelletjes downloaden enz. Met behulp van apps (applicaties) zijn de mogelijkheden van de smartphone enorm uit te breiden. Er zijn gratis en betaalde apps. Er zijn tal van merken smartphones met ieder zijn plussen en minnen.

Computer en hobby

Natuurlijk is de computer ook bij heel veel hobby’s te gebruiken. Al is het alleen maar om informatie over de hobby te zoeken of je hobby online te delen.

Voor veel hobby’s is er ook speciaal ontwikkelde software ontwikkeld. Denk aan software om b.v. muziek te maken, interieurs en tuinen te ontwerpen, foto’s te bewerken, digitaal te scrappen, wandel- of fietsroutes uit te stippelen, borduurpatronen te ontwerpen of om je onderzoekresultaten online te presenteren als je hobby stamboomonderzoek of genealogie is

De mogelijkheden zijn eindeloos. Dat maakt de computer zo’n geweldig hulpmiddel. Ook voor je hobby.
Wie handiger wil worden in het gebruik van de computer kan cursussen volgen. Bijvoorbeeld een mondelinge cursus in wijkcentra of scholen, of een schriftelijke cursus. Ook computerboeken zijn een goed hulpmiddel om als naslagwerk naast de computer te gebruiken.

Verder zijn er verschillende computerclubs en computerverenigingen waar uiteenlopende onderwerpen die met de computer te maken hebben aan bod kunnen komen.
Een van de grootste computervereniging van Europa is HCC.
De vereniging wil een ontmoetingsplaats zijn voor mensen met een gezamenlijke interesse in computergebruik en een kennisnetwerk voor computergerelateerde onderwerpen.
Er zijn vele activiteiten, met uiteenlopende onderwerpen, die door het hele land worden georganiseerd. In de lokale pers wordt meestal datum en plaats aangekondigd. De drempel is laag. Vaak kun je er zo binnenlopen.

Geef een antwoord