Digitaal scrappen

Digitaal scrappen is het maken van collages met behulp van de computer en een fotobewerkingsprogramma. Eigenlijk knippen en plakken op de computer. Een bijkomend voordeel kan zijn dat je weinig ruimte hoeft te hebben om deze hobby te kunnen beoefenen. Een behoorlijke computer met de juiste software is voldoende.

Om collages te kunnen maken heb je natuurlijk digitaal materiaal nodig. Hoe groter de verscheidenheid aan materiaal, des te meer je kan variĆ«ren. Te denken valt aan foto’s, plaatjes, fotolijsten, letters, achtergronden, voorwerpen in allerlei soorten en maten, kortom alles is bijna bruikbaar.
De kunst is om met behulp van de juiste digitale materialen een aansprekend project te maken.

Wat heb je nodig om digitaal te scrappen

 • Computer
 • Een fotobewerkingsprogramma die het werken met layers (lagen) ondersteunt. Een digitale scrap wordt opgebouwd uit lagen. Elke laag kan je manipuleren. B.v. kleur veranderen, structuur aanbrengen, schaduw, grootte aanpassen enz. Wanneer het eindresultaat naar wens is, worden alle lagen samengevoegd tot 1 afbeelding. Voorbeelden van fotobewerkingsprogramma’s zijn Photoshop, Paint Shop Pro of GIMP. GIMP is gratis en is vergelijkbaar met Photoshop.
 • Digitaal materiaal
 • Printer om het werkstuk uit te printen (eventueel)
 • Scanner om zelf afbeeldingen te scannen (eventueel)
 • Digitale fotocamera (eventueel)

Tips

 • Probeer eerst vertrouwd te raken met het fotobewerkingsprogramma. Dit is het gereedschap om te digiscrappen. Hoe beter je ermee om kan gaan, des te meer mogelijkheden om je creativiteit te benutten.
 • Op internet kun je voor de diverse fotobewerkingsprogramma’s lessen vinden al of niet met videouitleg. Ook een goede handleiding in de vorm van een boek kan fijn zijn om naast je computer te gebruiken.
 • Kies voor het te maken werkstuk altijd een resolutie van 300 dpi (dots per inch, pixels per inch) om verzekerd te zijn van een goede afdrukkwaliteit.
 • Er zijn ook softwareprogramma’s speciaal voor het digiscrappen. Meestal ben je dan gebonden aan specifieke layouts. Maar vaak is het leuker en origineler om je eigen layouts te maken.

Er zijn veel websites die zgn. “freebies” aanbieden. Dat zijn gratis downloads van afzonderlijke elementen zoals b.v. strikken, lettertypes, achtergrondjes, voorwerpen of complete paketten die op elkaar afgestemd zijn. Veel websites zijn Engelstalig. Ook als je de Engelse taal niet beheerst kan het leuk zijn om de talrijke voorbeelden te bekijken en inspiratie op te doen voor je eigen creatie.

Hybride scrappen

Voor wie graag zowel met de computer scrapt als met papier is er het hybride scrappen. Dit is een combinatie van scrapbooking en digitaal scrappen.
Het grote voordeel is dat je op de computer van alles kunt uit proberen zonder dat het je materiaal kost. Als je tevreden bent over bijvoorbeeld de layout of andere onderdelen kun je het uitprinten. Daarom is het belangrijk om van te voren uit te gaan van een afdrukresolutie van 300 dpi. Dit is in het fotobewerkingsprogramma in te stellen. Eenmaal uitgeprint kan je met papieren – of andere elementen verdergaan zodat er een uniek kunstwerkje ontstaat.

Dit voorbeeld is gemakkelijk te maken. Het bestaat maar uit 3 lagen.

Voorbeeld digiscrap
Voorbeeld digiscrap
 • Open een foto met hoge resolutie (deze was 2642 pixels x 1749 pixels) in een fotobewerkingsprogramma. Dit is laag 1. Kijk of de foto naar je zin is, zo niet, pas de foto dan aan. (Misschien lichter maken of contrast verhogen).
 • Open een fotolijst. Sleep dit bestand naar het fotobestand. Dit is nu laag 2. Vergroot of verklein de lijst zodat de foto er netjes in past.
 • Maak de tekst en sleep die op de te wensen plaats. Dit is laag 3.

Als je het resultaat wilt printen, let dan op de grootte van de print. Maak eerst een proefprintje. Je kunt de print op steviger papier plakken en er een leuke kaart van maken.

Links

Geef een antwoord