Kaarten online maken

(gastartikel door Helga Bakker)

Hoe maak je zelf online een echte wenskaart?
Kerst, Valentijnsdag, verjaardagen of een bedankje; er zijn meer dan genoeg redenen en gelegenheden te bedenken om een kaartje te versturen. En nu kan dat ook gemakkelijk vanaf de computer.

Naast keuze uit een uitgebreid assortiment, kun je zelf eigen kaarten ontwerpen. Het leuke is dat de kaarten gewoon via de post verstuurd worden.
Een van de meest bekende kaartenwebsites waarmee je wenskaarten kunt versturen is Greetz.
Op deze website kun je gebruikmaken van software waarmee je kaarten kunt versturen via de post.
Veel hobbyisten maken gebruik van deze software, zodat zij hun creaties zo maar 1x hoeven te ontwerpen, maar wel kunnen versturen naar meerdere mensen.

Laten we eens kijken hoe het in zijn werk gaat, als je bijvoorbeeld vrienden of familie wil uitnodigen met een unieke kaart.

Voorbeeld online kaarten maken

Kies een kaartje uit of ontwerp een eigen kaart
De eerste mogelijkheid is om een kaartje uit te kiezen. Je kunt dan kijken bij de uitnodigingskaarten of er een kaart bij zit die je leuk vindt. Aan de linkerkant zie je de verschillende categorieën staan, waardoor je gemakkelijk de juiste kaart kunt vinden. Zo heb je daar uitnodigingskaarten staan voor een tuinfeestje, verjaardagspartijtje, etentje of een jubileum.
Je kunt hier kant-en-klare kaarten vinden, maar ook kaarten die je nog kunt personaliseren.

Voorbeeld uitnodigingskaart maken online

Zo kun je bij het voorbeeld hiernaast vriendin Sanne uitnodigen voor een theetje, maar kun je deze naam ook veranderen in een naam naar keuze. Zo kun je dus ook vriendin Martine uitnodigen.

Voorbeeld verjaardagskaart met foto

Ook kun je foto’s uploaden en in de kaarten verwerken. Zo kun je bijvoorbeeld bij een verjaardagspartijtje een foto van de jarige Job uploaden en verwerken in de kaart. Zo krijg je een superleuk en persoonlijk resultaat. 

Een andere optie is dat je kiest voor een geheel eigen ontwerp.
In de onderstaande ontwerpstudio kun je foto’s uploaden, tekstvakken aanmaken en decoraties plaatsen om zo van een blanco kaart een eigen unieke kaart te maken.
Voor creatievelingen is dit natuurlijk de meest uitdagende optie!

Veel hobbyisten maken bijvoorbeeld thuis een kaart en digitaliseren deze vervolgens om deze via Greetz te laten versturen.
Zo kun je makkelijk een collage fotograferen en uploaden. Op deze manier ben je creatief bezig, maar bespaar je ook tijd. Zeker als je de kaart naar tientallen mensen wil versturen, hoef je nu nog maar één keer iets moois te maken.
Ook slaan veel hobbyisten en fotografen aan het werk met fotobewerkingsprogramma’s zoals Photoshop, waarna ze het ontwerpresultaat direct laten drukken op kaarten.
Heb je zelf geen Photoshop op je computer staan?
De website PXLR is een online alternatief waar je veel bewerkingen van Photoshop terugvindt. Het fijne is ook dat deze website gratis is.
Veel gebruikte foto’s zijn bijvoorbeeld van het gezin, een landschap in de omgeving of foto’s van je huisdier.

Ontwerpstudio

Let goed op de tekst, zeker bij eigen te ontwerpen kaart

Net zo belangrijk als de voorkant van de kaart, is ook de boodschap die je op de kaart zet. Zeker als je een eigen kaart ontwerpt, en er geen voorgedrukte teksten zijn die je in de goede richting helpen, moet je goed opletten.
Ook bij een uitnodigingskaart moet je erg goed opletten, want  je wil natuurlijk niet de datum van de uitnodiging vergeten. Daarom hieronder een handige checklist:

  • Waarvoor nodig je iemand uit?
  • Wanneer en hoe laat zijn de genodigden welkom?
  • Welke locatie? Bij je thuis of op locatie?
  • Moeten de genodigden iets meenemen?
  • Wil je bericht krijgen of iemand komt. Hoe kan iemand afzeggen?

Gelukkig bestaan er diverse websites waar je goede teksten en ideeën kunt vinden voor de teksten.
Op de website Tekstkaartje.nl staan 5 voorbeelden van teksten die je kunt gebruiken.
Speciaal voor kinderfeestjes geeft KinderfeestjesSite een aantal kaartentips.

Extra tips en weetjes over kaarten

  1. Kaartenaanbieders hebben speciale afspraken met postbezorgers. Zo kun je ’s avonds tot 20:00 uur je kaarten ontwerpen, die dan de volgende dag nog bezorgd worden. Lekker makkelijk na werktijd.
  2. Geboortekaartjes kun je ook online laten ontwerpen. Net als bij professionele ontwerpers krijg je ook eerst een proefdruk om te bekijken of de kaarten naar wens zijn.
  3. Kerst is de drukste periode voor kaarten. In Nederland worden er dan maar liefst 130 miljoen kerstkaarten verstuurd.

Geef een antwoord