Websites maken

Wie graag met de computer bezig is en zijn of haar passie ook online wilt delen, kan eens denken aan een eigen website.

Websites maken kan op verschillende manieren

Een eigen website is voor iedereen mogelijk.

  • Je kunt hem helemaal zelf maken. Dan heb je specifieke software nodig, zoals b.v. Dreamweaver.
    Voordelen van Dreamweaver zijn dat je alles in eigen hand hebt betreffende onderhoud en uiterlijk van de site en zoveel kunt veranderen als je wilt. Nadelen zijn dat het vrij moeilijk is om ermee te leren werken en dat het nogal prijzig is.
  • Je kunt hem gedeeltelijk zelf maken. Je gebruikt dan b.v. website software zoals Joomla, WordPress of Drupal. De mogelijkheden zijn onuitputtelijk door continue nieuwe uitbreidingen, de zgn. plugins. Het grote voordeel van deze software is dat het helemaal gratis is.
  • Je kunt gebruik maken van min of meer vaste vormgeving en mogelijkheden via andere websites. Je maakt een account op zo’n website en binnen een aantal minuten heb je zelf je eigen website. Dit is de gemakkelijkste manier. Voorbeelden: JouwWeb, Webklik of Jenda.

In 5 stappen je eigen website

Wie het leuk vindt om veel met de website bezig te zijn, gaat zelf aan de slag.

  • Allereerst verzin je een goede naam voor je website. Het beste is om een naam te bedenken die verband houdt met de inhoud van de website.
  • Vervolgens ga je controleren of de naam van je website al bestaat. Iedere naam moet uniek zijn, want dat wordt je eigen adres op internet. Dit heet domeinnaam.
  • De domeinnaam moet geregistreerd worden. Dit kan bij veel hosts. Naast het in orde maken van de domeinnaam registratie bieden ze een stukje op hun server(s) aan waar je eigen website onder je eigen domeinnaam op komt te staan. Dit is de domeinruimte. Door de speciale software is dan je website voor iedereen die het juiste adres intikt zichtbaar.
  • De domeinruimte huur je op de server van de host. De domeinruimte kan groot of klein zijn, afhankelijk van de te verwachte grootte en/of doel van de website. Er zijn verschillende opties mogelijk.
  • Als je domeinruimte hebt, kan je je eigen website online zetten.

Bij verschillende hosts kan je ook met 1 klik van de muis talloze applicaties installeren om je eigen website te maken. Bijvoorbeeld Joomla of WordPress. Maar ook software voor een webwinkel, fotogalerij of blog. Er is heel veel mogelijk.

Links

JouwWeb

Webklik

Jimdo

Geef een antwoord