Pyrografie

Pyrografie betekent “schrijven met vuur”. Door middel van een hete stift kunnen hout of andere geschikte materialen verfraaid worden.

Geschiedenis

Pyrografie is waarschijnlijk al zo oud als de ontdekking van het vuur. De verkoolde resten van takken en dergelijke zijn waarschijnlijk bij toeval gebruikt om afdrukken te maken op rotswanden.

Ook de oude beschavingen in Peru van zo’n 3000 jaar geleden kenden al de techniek om met vuur voorwerpen te verfraaien.
In de 1e eeuw gebruikten ook de Romeinen deze techniek.
Tegenwoordig vindt men vooral in Amerika, Groot-Britannië, Oostenrijk, Duitsland en Australië veel beoefenaars van pyrografie.

Gereedschap

Allereerst heb je een pyrografie toestel nodig.
In de handel zijn verschillende modellen verkrijgbaar. Ze lijken op een soldeerbout. Door middel van een transformator kan je de temperatuur regelen. Hoe hoger de temperatuur hoe donkerder de kleur. Ook zijn er stiften in verschillende diktes voor grof of fijn werk.

Vervolgens heb je hout nodig om in te branden.
De meest geschikte houtsoorten zijn linde en berkenhout. Wilgenhout, grenenhout of esdoorn kan ook. Hoe zachter de houtsoort des te beter het resultaat.
Om te beginnen kun je het best een stukje triplex gebruiken dat je zo glad mogelijk schuurt.
Je kunt met potlood eerst een schets maken van de in te branden afbeelding of speciaal papier (carbon papier) gebruiken om de afbeelding zo nauwkeurig mogelijk over te brengen.
Let op dat je niet zo diep brandt dat je in de verlijmde laag komt, want dan komen er giftige dampen vrij.

Als het goed gaat kun je ook andere materialen gebruiken zoals leer of kurk. Je kunt eventueel ook verf gebruiken om in te kleuren.
Zo kun je al experimenterend tot het gewenste resultaat komen.

Veiligheid

Het inbranden van hout kan bepaalde gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Er komen altijd, in meer of mindere mate, giftige dampen vrij die je ongemerkt inademt en waar je op termijn last van kan krijgen. Gevoelige personen kunnen direct allergische reacties krijgen.

Het beste is om alleen onbehandeld, natuurlijk materiaal te kiezen voor je pyrografie werkstuk. Werk in een goed geventileerde ruimte of buiten.

Geef een antwoord