Computeren


De computer zoals wij die nu kennen is bijna onmisbaar geworden in het dagelijks leven. En dan te bedenken dat het nog maar zo’n 28 jaar geleden is dat de eerste personal computer (pc) gepresenteerd werd. Sindsdien zijn de ontwikkelingen razendsnel gegaan.

De kinderen van nu groeien er spelenderwijs mee op en voor hen is een computer in welke vorm dan ook iets vanzelfsprekends. Ouderen kunnen er wel eens moeite mee hebben, maar, eenmaal gewend, kunnen ook zij ontzettend veel plezier, voordeel en gemak van het kunnen omgaan met de computer hebben.
De computer is voor heel veel zaken te gebruiken.

Gebruik van de computer

 • Om je administratie (correspondentie, financiele administratie) bij te houden.
 • Als toegang tot het internet met verschillende diensten (b.v. e-mail, uitwisselen van bestanden, surfen, regelen van bankzaken).
 • Om spelletjes te spelen.
 • Om te programmeren.
 • Voor rubriceertaken (ordenen en bewerken van foto’s, verzamelingen enz.).
 • Als hulpmiddel bij kennisoverdracht.
 • Bij grafisch werk.
 • Om films te bekijken.
 • Om naar muziek te luisteren of zelf muziek te maken.
 • Als basisstation voor digitale media.
 • Om op een gemakkelijke en directe manier met andere mensen in contact te komen, waar ook ter wereld.
 • Om je direct informatie te geven over locale voorzieningen.

Een computer kopen

Er zijn verschillende soorten computers. Voor elk doel is een geschikte computer te vinden. Het ligt eraan waar en waarvoor de computer gebruikt gaat worden. Als je de computer wilt gebruiken voor meer dan email, internetten en administratie dan dien je bij de aanschaf ook te letten op de prestaties. Die kunnen onderling behoorlijk verschillen.

Soorten computers

 • Desktop. Dit is een vaste computer bestaande uit een kast en een apart beeldscherm. Geschikt voor iedereen die voornamelijk thuis op de computer bezig wilt zijn. Deze computer vraagt een vast plekje in huis.
 • Notebook. Dit is een computer inclusief beeldscherm. Als je klaar bent met computeren kan je het beeldscherm dichtdoen (net als een boek) en de computer wegzetten. Een notebook is gemakkelijk als je kleinbehuisd bent.
 • Tablet. Dit is een computer die je in je hand kunt houden. Het scherm is groter dan van een smartphone. Een tablet is erg handig als je veel onderweg bent en overal gebruik wilt maken van mogelijkheden zoals werken aan kleine documenten, surfen op het internet, filmpjes bekijken enz. Een tablet kan niet zoveel als een notebook.
 • Smartphone. Dit is een mobiele telefoon, waarmee je naast bellen en sms’en, ook kan surfen op het internet, mailen, foto’s en filmpjes maken, uploaden, spelletjes downloaden enz. Met behulp van apps (applicaties) zijn de mogelijkheden van de smartphone enorm uit te breiden. Er zijn gratis en betaalde apps. Er zijn tal van merken smartphones met ieder zijn plussen en minnen.

Computer en hobby

Natuurlijk is de computer ook bij heel veel hobby’s te gebruiken. Al is het alleen maar om informatie over de hobby te zoeken of je hobby online te delen.

Voor veel hobby’s is er ook speciaal ontwikkelde software ontwikkeld. Denk aan software om b.v. muziek te maken, interieurs en tuinen te ontwerpen, foto’s te bewerken, digitaal te scrappen, wandel- of fietsroutes uit te stippelen, borduurpatronen te ontwerpen of om je onderzoekresultaten online te presenteren als je hobby stamboomonderzoek of genealogie is

De mogelijkheden zijn eindeloos. Dat maakt de computer zo’n geweldig hulpmiddel. Ook voor je hobby.
Wie handiger wil worden in het gebruik van de computer kan cursussen volgen. Bijvoorbeeld een mondelinge cursus in wijkcentra of scholen, of een schriftelijke cursus. Ook computerboeken zijn een goed hulpmiddel om als naslagwerk naast de computer te gebruiken.

Verder zijn er verschillende computerclubs en computerverenigingen waar uiteenlopende onderwerpen die met de computer te maken hebben aan bod kunnen komen.
Een van de grootste computervereniging van Europa is HCC.
De vereniging wil een ontmoetingsplaats zijn voor mensen met een gezamenlijke interesse in computergebruik en een kennisnetwerk voor computergerelateerde onderwerpen.
Er zijn vele activiteiten, met uiteenlopende onderwerpen, die door het hele land worden georganiseerd. In de lokale pers wordt meestal datum en plaats aangekondigd. De drempel is laag. Vaak kun je er zo binnenlopen.

Downloaden en gebruiken van zipbestanden

Bij het downloaden van bestanden kom je regelmatig ook zipbestanden tegen. Dit zijn ingepakte bestanden die kleiner gemaakt zijn om het downloaden te versnellen. Soms zitten er verschillende soorten bestanden in één zipbestand.
Op deze website staan o.a. borduurpatronen om te downloaden. Dat zijn ook zipbestanden. In deze bestanden zit een pdf bestand.
Om de borduurpatronen te kunnen gebruiken heb je 3 dingen nodig.

 1. Een softwareprogramma dat een zip bestand kan uitpakken. B.v. 7-Zip (gratis).
 2. Een softwareprogramma om het uitgepakte bestand te kunnen lezen (een reader). In dit geval een pdf bestand. Hiervoor kan je Adobe Reader (gratis) gebruiken. Let op: Haal voor het downloaden het vinkje weg bij “Ja, installeer…” enz.
 3. Een printer.

Vervolgens ga je naar het patroon dat je wilt downloaden en klik erop. Er verschijnt een schermpje.
Je slaat het bestand op (van te voren aangeven op welke plaats en eventueel in welke map het bestand moet worden opgeslagen). Klik ok.

Zoek dan het ingepakte bestand op. Dat kan met de Windows Verkenner. Ga er opstaan en klik met de rechtermuisknop. Er verschijnt nu een menu, waar onder meer 7zip in staat. Ga daar opstaan en klik op: pak uit naar “vintage_meisje\”. Dubbelklik erop en de map gaat open en er verschijnt een pdf-bestand.
Dubbelklik hier weer op en het bestand opent zich in de pdf-reader. Hier kan je het bekijken, lezen en afdrukken.

In de pdf- reader zit ook een vergrootglas (+). Dit heb je nodig om het telpatroon goed te kunnen bekijken. Als je het telpatroon gaat afdrukken moet het ook goed leesbaar zijn. Soms is een vergroting van 400% nodig. Dat past natuurlijk niet allemaal op 1 A-4tje. Afdrukken gaat dan in delen. Die delen plak je dan later netjes aan elkaar en dan is je telpatroon gereed.
Om in delen af te drukken ga je naar Opties – Selecteren en zoomenMomentopname.
Je klikt op Momentopname en houdt de linkermuisknop ingedrukt. Ga dan met de muis over de delen die je wilt selecteren.

Selectie telpatroon is gekopieërd

Selectie telpatroon is gekopieërd

Dan verschijnt dit venster. Klik ok.
Het geselecteerde gebied is nu blauw en gereed om af te drukken. Ga hiervoor naar Bestand Afdrukken.
Zo selecteer je steeds aansluitend een nieuw gebied en drukt dit af.

Borduurpatronen met andere software gemaakt

De nieuwste borduurpatronen op deze site zijn met andere software gemaakt.
Na het openen van het pdf-bestand kan je dit bestand meteen afdrukken. Het telpatroon is al verdeeld over verschillende bladzijden. Wel zo handig!

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *