Glasfusing


Glasfusing is de techniek om verschillende stukjes glas samen te voegen door ze gedeeltelijk te versmelten. Dat kunnen stukjes van dezelfde kleur zijn maar ook van verschillende kleuren. Je kunt ook andere materialen toevoegen om zo een origineel werkstuk te krijgen.
Glas zet uit bij verhitting. Het krimpt bij afkoelen.
De mate waarin iets uitzet wordt uitzettingscoëfficiënt genoemd.
Het is belangrijk om glas te gebruiken met dezelfde uitzettingscoëfficiënt omdat bij het fusen van soorten glas met verschillende uitzettingswaarden het werkstuk tijdens of na het verwarmen en afkoelen kan breken.

Glasfusing is geen eenvoudige techniek. Als je zelfstandig met deze techniek aan de slag wilt gaan, is het belangrijk dat je de nodige kennis opdoet zodat je weet waar je mee bezig bent.

Er zijn op diverse locaties in het land workshops en cursussen te volgen.

Wat je nodig  hebt voor glasfusing

  • Glasoven of HotPot
    Met behulp van een speciale glasoven kan je grotere werkstukken maken. Glasovens zijn er in verschillende uitvoeringen en prijzen.
  • Magnetron voor de HotPot.
    De HotPot is bij uitstek geschikt voor iedereen die geen ervaring heeft met glas en kleine glazen voorwerpen wilt maken door middel van fusen. Het is een klein potje dat in de magnetron geplaatst wordt en waarmee je glasstukjes kunt smelten (het zogeheten “fusen”). Door middel van het keramisch potje worden alle stralen in de magnetron op één plaats geconcentreerd . Hierdoor wordt binnen 5 minuten een temperatuur van meer dan 800ºC bereikt. Zo kun je op een eenvoudige en veilige manier de mooiste colliers, oorbellen en broches maken
  • Glas
  • Beschermingsmiddelen
  • Gereedschappen
  • Hulpmiddelen

Links

Zandstorm creatief atelier