Doedelzak spelen 7


Dit is het verhaal van Frans. Voor deze website vertelde hij mij over zijn hobby doedelzak spelen op de Great Highland Bagpipe.
Het illustreert hoeveel plezier je kunt beleven aan een hobby. En wat je met volhouden kunt bereiken.

Op 46-jarige leeftijd ben ik pas begonnen met het leren spelen op de Great Highland Bagpipe. Eigenlijk veel te laat. Maar ik heb een passie voor de doedelzak, het geluid ervan en de muziek, hoewel ik helemaal geen muzikale achtergrond of muzikaal talent heb.

Ik speelde in de band Inter Scaldis Pipes and Drums in Vlissingen en ook in de band Red Hackle Pipe Band & Highland Dancers in Antwerpen.
Ik stopte met het spelen in een band, maar elke dag speel ik nog doedelzak voor mijn eigen plezier.
Frans Oosthoek

Frans spelend op de doedelzak

Muziek met een lange geschiedenis

Vermoed wordt dat het instrument ca. 2000 v.Chr. is ontstaan in de regio India en Pakistan en vervolgens door de tochten van Alexander de Grote naar het westen is gebracht.
Doedelzakken kwamen al voor in het oude Egypte en Turkije en hebben zich in de Romeinse tijd over geheel Europa verspreid. (bron: Wikipedia)

Bijna ieder land in Europa ontwikkelde in de loop der jaren zijn eigen lokale doedelzak, maar veel vormen van het instrument worden tegenwoordig niet meer gebruikt.

De meest bekende doedelzak is de Great Highland Bagpipe. Deze is verweven met de Schotse cultuur.
In Schotland wordt veel gedaan om dit culturele erfgoed in stand te houden en te promoten.
In Glasgow is er een “College of Piping” waar doedelzakspelers uit de hele wereld lessen komen volgen. Ieder jaar is er een internationaal “Piping festival” waar duizenden pipers optreden.

De Great Highland Bagpipe

Deze bekende Schotse doedelzak was oorspronkelijk bedoeld voor het slagveld. Mede daarom komt er veel geluid uit: wel honderdtwintig decibellen. Het is dus geen instrument voor in de huiskamer.
De toonomvang is beperkt en bestaat uit een octaaf plus 1 noot.

Doedelzak leren spelen

Practice chanter

Practice chanter

Een beginnende “piper” leert eerst melodietjes spelen op een oefenfluit, een practice chanter.
Je leert alle noten spelen en de verschillende grepen. De practice chanter heeft een bescheiden geluid en je kunt er dus prima binnenshuis mee oefenen. Ook voor de gevorderde piper blijft de practice chanter een onmisbaar hulpmiddel om nieuwe melodieën in te studeren.

Als je een aantal melodieën op de practice chanter kunt spelen, is het tijd om de doedelzak uit te proberen. Doedelzak spelen is fysiek best zwaar. Je dient over een behoorlijke longinhoud te beschikken. Je moet tegelijkertijd blazen, spelen en lucht uit de zak duwen.

Waar kun je doedelzak leren spelen

Het ligt het meest voor de hand om je aan te sluiten bij een vereniging in de buurt. Maar het is ook mogelijk om les te krijgen van een instructeur die niet verbonden is aan een vereniging.
In Nederland en België zijn er diverse bands actief. De lessen worden gegeven door ervaren pipers.
Als je genoeg vorderingen gemaakt hebt, mag je in de band meespelen.
De bands verzorgen regelmatig optredens in binnen- en buitenland. Ook zijn er wedstrijden waar de bands aan mee kunnen doen.

Links

Nederlandse Organisatie van Doedelzakbands

Schots deuntje

 

 

 

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 gedachten over “Doedelzak spelen

 • Wulteputte Wim

  Beste,
  ik ben ondertussen al 2 jaar bezig met de bagpipe. Met welke rietjes speel jij, en drone rieten? Wij spelen met rietjes van Warnock. Ik heb nu ook een droogsysteem in mijn doedelzak zitten. Zo kan ik langer spelen dat mijn drone rieten niet vochtig worden. Maar mijn speel riet, dat wordt toch nog wel vochtig en beschimmelt wel snel.
  Hopelijk kan jij mij nog wat enkele tips geven om dat euvel ook kwijt te spelen. Hoeveel oefen jij nog op de basis oefeningen en welke oefeningen deden of doe jij nu nog? Ik speel ondertussen al een 40 tal melodies maar moet nog goed op mijn techniek oefenen.
  Bedankt voor de antwoorden.
  Met vriendelijke groeten,
  Wim Wulteputte.

  • Arina Bericht auteur

   Hallo Wim,
   Bedankt voor je reactie. Ik wil hem graag plaatsen. Zelf speel ik niet op de bagpipe, dus helaas kan ik je vragen niet beantwoorden. Maar misschien zijn er lezers die het wel weten. Reacties zijn welkom.

 • Nico

  Ik wil heel graag doedelzak leren spelen, echter, alleen voor mijzelf en niet voor een vereniging. Ik woon in Zeeland. Weet u misschien privé instructeurs die mij hiermee kunnen helpen?