Gezond koken


We willen allemaal gezond blijven of gezond worden en fit zijn.
Gezond koken kan daarbij helpen. We weten dat er ook ongezonde voeding bestaat. Voeding waar je op korte of lange termijn ziek van kan worden. De keus voor gezond koken is dan niet moeilijk.

Maar het wordt ons niet gemakkelijk gemaakt.

Er is een overvloed aan hypes, tegenstrijdige berichten over wat wel of niet gezond is, nieuwe – of oude inzichten in een nieuw jasje, enorme keuzes in de winkels, tijdsdruk: alles moet snel en als je thuis komt heb je honger.

Wat is eigenlijk gezond koken?

Spruitjes met aardappelen en gehaktbalKoken zoals vroeger; soep, aardappelen, groente, vlees, toetje?

Wokken, stomen, grillen, bakken, helemaal niet koken, alles rauw?

Koken in antiaanbaklaagpannen, aluminium pannen, van roestvrijstaal of in de magnetron?

Koken met zout, zonder zout, wel suiker, geen suiker?

Wel chocola, geen chocola, maar wel raw chocola?

Wel superfoods, geen superfoods?

Weinig koolhydraten, veel vet, weinig vet, welk vet?

Met brood, pasta of zonder?

Zo kunnen we wel even doorgaan.

Gezond koken en lekker eten

Ook ik doe mijn best om gezond te koken. Ik kan genieten van een lekkere maaltijd, die ik zelf heb klaargemaakt. Terwijl ik vroeger een hekel had aan koken. Ik ging liever de tuin in of maakte de kamer schoon. Koken was een noodzakelijk iets. Van lieverlee is dat veranderd. Mijn drijfveer is zo lang mogelijk gezond en fit te blijven. Daarom ben ik steeds bewuster met gezond koken bezig.

En… een nieuwe hobby is geboren! Want ik vind het steeds leuker om alles uit te zoeken en iets lekkers op tafel te zetten. Lekker en hopelijk gezond. Want dat gaat prima samen.

Wat gezond koken trouwens ook moeilijk maakt,  is het feit dat ieder mens verschillend is en anders kan reageren op voeding. Wat voor de een gezond of neutraal is, kan voor de ander slecht uitpakken.

Conclusies

Voorlopig heb ik uit alle informatie die ik tot nu toe tot mijn beschikking heb, mijn eigen persoonlijke conclusies getrokken:

Algemeen

  • Gezond koken bestaat niet. Het resultaat, het effect op een mens is altijd een optelsom van ingrediënten, bereidingswijze en de manier hoe het voedsel in iemands lichaam wordt verwerkt.
  • Gezond verstand bestaat wel.
  • Lees, lees en lees en achterhaal de bron van de informatie.
  • De voedselindustrie is machtig en invloedrijk.
  • Lees vooral ook de etiketten.
  • Gebruik goed en veilig materiaal om in te koken.
  • Gezond koken hoeft niet veel tijd te kosten.
  • Plan zoveel mogelijk van tevoren wat je gaat maken.
  • Koop efficiënt in en verzorg je aankopen goed.
  • Eet in rust en met aandacht.
  • Luister naar je lichaam.

Gezond koken

  • Kook gevarieerd en wissel de bereidingswijzen af.
  • Kook zoveel mogelijk met seizoensproducten.
  • Kies voor onbewerkte producten zonder toevoegingen.
  • Gebruik geen geraffineerde suiker.
  • Kies zoveel mogelijk voor biologisch.
  • Wees matig met zout; gebruik in plaats daarvan verse kruiden en specerijen.

Proberen jullie gezond te koken of let je daar niet zo op?  Wat zijn jullie conclusies?

Links

Foodwatch

De Groene vrouw

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *