Je bekijkt nu Wonen

Wonen

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Overig
 • Bericht reacties:0 Reacties

Eén van mijn hobby’s is bezig zijn met wonen en interieurs.
Zo vind ik het leuk om te zien hoe mensen hun huis ingericht hebben, de toegepaste kleuren, welke oplossingen ze voor mogelijke knelpunten hebben bedacht en verder alles wat hun huis persoonlijk en origineel maakt.
Ik krijg er vaak inspiratie van voor mijn eigen huis.

Ik kijk graag rond in woonwinkels. Er zijn er genoeg. Ook vind ik het leuk om verschillende woonbladen te bekijken en te vergelijken. En bij de bibliotheek leen ik regelmatig prachtige woonboeken. Heel inspirerend om alleen al de foto’s te bekijken.

Al die opgedane inspiratie moet natuurlijk een uitweg vinden. Dan begint het te kriebelen om zelf aan de slag te gaan.

Op gezette tijden moet daarom mijn woonkamer eraan geloven: dan verander ik de indeling of de kleuren en ben ik reuzeblij met mijn “nieuwe” kamer.

Arina

Van je huis een thuis maken

Waar je ook woont, in een koophuis of huurhuis, in een villa of op een klein kamertje, het belangrijkste is dat je je thuis voelt op je eigen woonplek en in je eigen buurt. Dan ben je blij om thuis te komen, je kunt genieten van alles om je heen en uitrusten van je dagelijkse beslommeringen.

Geen enkel woonblad of tv-programma kan vertellen hoe je van een huis een thuis kunt maken, dat moet je zelf doen!
Wel kun je leren om met andere ogen naar de inrichting van je woonplek te kijken. Met behulp van praktische informatie kan je oplossingen vinden voor mogelijke verbeterpunten en deze toepassen.

Volg je hart en kies voor de dingen die je mooi of belangrijk vindt; je huis hoeft geen showroom te zijn.

De inrichting van je woonplek

Ons eetgedeelte

Het is altijd weer spannend om een nieuwe, kale woonruimte zodanig in te richten dat je er graag je tijd doorbrengt, alleen of met anderen. Bedenk van te voren welke functie de ruimte moet krijgen. Zitten, slapen, studeren, eten, koken of een combinatie hiervan.

Tips voor de inrichting

 • Kijk hoe het daglicht binnenvalt. Zijn er ramen op het noorden, oosten, westen of zuiden? Hou hier rekening mee bij het kiezen van kleuren.
 • Let op de logische looproutes en de plaats van de ramen en deuren. Dit is van belang bij het neerzetten van meubels.
 • Probeer van te voren een totaalplan te maken. Kies de vloer, de wanden, de meubels, de stoffering en stem, naar eigen inzicht, alles op elkaar af.
  Een geweldig hulpmiddel hiervoor is het moodboard, een sfeerbord. Online te vinden of je maakt het zelf. Je neemt een groot stuk triplex of karton en plak daar alles op wat je leuk vindt. Dat kunnen foto’s zijn van meubels, voorwerpen, staaltjes van gordijnen enz.

Een ander hulpmiddel is het maken van een plattegrond op schaal. Meestal 1:20. Dat wil zeggen dat je elke gevonden maat door 20 deelt. Ruitjespapier is hiervoor erg handig. Als je van je meubels plattegrondjes van karton knipt (dezelfde schaal gebruiken) kan je naar hartelust schuiven om te zien wat het (althans op papier) meest naar je zin is. Er zijn verschillende softwareprogrammaatjes die hetzelfde doen maar dan op de computer. Ook online zijn er verschillende mogelijkheden om plattegronden te maken en je huis in te richten.

 • Een interieur groeit met je mee. Dat houdt het persoonlijk. Haal eens wat weg en zet er eens wat anders voor in de plaats.

De invloed van kleur

Gekleurde voorwerpen met een verhaal

Wat zou een wereld zijn zonder kleur?
Kleuren raken ons direct. Vaak zijn we ons daar helemaal niet van bewust.
Maar zeker is dat we allemaal bepaalde associaties bij een kleur hebben, bewust of onbewust. We vinden een kleur of combinatie van kleuren mooi of juist niet en alle schakeringen daartussen.
Omdat kleuren ons direct raken, kunnen ze ons ook direct beïnvloeden én inspireren. Denk aan:

 • een rood stoplicht, een rode roos
 • groene operatiekleding, groene natuursymbolen
 • blauwe zwaailichten, blauwe pakken
 • een gele kaart, een veld vol gele zonnebloemen
 • een oranje zonsondergang

In veel hobby’s maken we dankbaar gebruik van kleur.
Vaak kiezen we een kleur op gevoel. We kunnen ons ook laten leiden door trends, mode of door de symboolwaarde van een kleur.

Kleuren en hun betekenis

 • Rood – De kleur van hartstocht, warmte, actie, gevaar, geweld.
 • Geel – De kleur van zonlicht, vrolijkheid, kennis, jaloezie.
 • Blauw – De kleur van rust, evenwicht, harmonie, kilheid, zakelijkheid, starheid.
 • Groen – De kleur van de natuur, rust, ontspanning, jalouzie, onzekerheid.
 • Violet – De kleur van creativiteit, intuïtie, individualiteit, inspiratie, macht, ijdelheid.
 • Oranje – De kleur van plezier, vitaliteit, positiviteit, enthousiasme, eerzucht, wanhoop, opschepperij.
 • Bruin – De kleur van de aarde, nuchterheid, betrouwbaarheid, geborgenheid, verstand, frustratie, saaiheid, stagnatie.

Kleuren en hun omgeving

Een kleur kan onder verschillend licht (daglicht, zonlicht, kunstlicht) erg veranderen. Daarom is het raadzaam om een nieuwe kleur voor in je woonomgeving op verschillende momenten te bekijken. Ook de aanwezigheid van andere kleuren bepalen uiteindelijk het effect van een kleur.

Er zijn koele en warme kleuren. De koele kleuren ( blauw, groen, violet) hebben een andere uitwerking dan de warme kleuren (rood, geel, oranje).

Het kan erg uitdagend zijn om met verschillende kleuren te experimenteren. Het beste is om gewoon op je gevoel af te gaan met in je achterhoofd het effect wat je wilt bereiken. Het gaat erom dat je je prettig voelt bij een bepaalde kleur en/of kleurencombinatie. En omdat kleur zo persoonlijk is, kan alles!

Links

Floorplanner

Sweet Home 3D

Geef een antwoord