Zendamateur

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Overig
  • Bericht reacties:0 Reacties
Zendamateur Frans Oosthoek
Zendamateur Frans Oosthoek

Dit is mijn simpele uitleg van deze fascinerende hobby.

Zendamateur zijn (de officiële benaming is amateurradiocommunicatie) is een mix van activiteiten binnen radio, met inbegrip van het ontvangen, en/of doorgeven van radiosignalen aan andere amateurradiostations over de hele wereld.

Het lijkt op CB-radio (27Mc), behalve dat je een examen moet afleggen om een vergunning te krijgen.

Bijna alle landen van de wereld staan hun burgers toe om de hobby uit te oefenen.

Alle landen hebben een methode voor het verlenen van een vergunning en het toewijzen van roepnamen overeenkomstig de aan dat land toegewezen roepnamenletters. Bijvoorbeeld in Nederland beginnen alle roepnamen met letters die gaan van PA t/m PI. In België ON, in de Verenigde Staten W,K en N.

Zo heeft elk land zijn toegewezen roepletters.

Het doel van de hobby is jezelf te ontwikkelen in de radiocommunicatie en het verenigen van alle nationaliteiten. Elk land heeft zijn eigen vereniging(en).

Frans Oosthoek

Wil je ook zendamateur worden?

Om zendamateur te worden heb je een paar zaken nodig.

  • Een vergunning. Hiervoor moet je eerst met goed gevolg een examen afleggen. Cursussen hiervoor worden vaak door de lokale verenigingen georganiseerd. Tegenwoordig hoef je geen morse meer te leren om te kunnen uitzenden.
  • Een radiozendontvanger. Afhankelijk van het soort uitzendingen heb je een seinsleutel nodig of een microfoon.
  • Een computer. Deze kan je gebruiken om met speciale software contacten te leggen. Maar ook om je contacten te loggen of om je logboek automatisch bij te houden.
  • Een antenne. Voor elk type woning zijn geschikte antennes te vinden.

Verbindingen met andere radiozendamateurs worden vaak bevestigd met een zgn. QSL-kaart. Daarop staan de gegevens van de radioverbinding zoals: datum, tijd, roepnaam, adres en eventuele gegevens over apparatuur.

Links

VERON

VRZA

Geef een antwoord