Fietsen

Goedkoop, gezond en goed voor het milieu

fietsen2

Er gaat geen dag voorbij of ik stap lekker op mijn fiets. Mijn fiets brengt me waar ik wil.
Ik vind het heerlijk om te fietsen, vooral als er weinig wind staat en het niet te koud of te warm is :).
Ik gebruik mijn fiets voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voor fietstochtjes in de omgeving. Op de fiets zie en hoor je zoveel meer en de beweging en de frisse lucht krijg je er gratis bij.

Meestal gaat het boodschappen doen met de fiets veel sneller. Niets geen moeilijk gedoe met parkeren of met straten die voor auto’s ontoegankelijk zijn. Geen gezeul met zware boodschappentassen. Leve de fietstas!

Mijn fiets is inmiddels oud en raakt versleten. Na jaren van trouwe dienst wordt het misschien tijd om eens een andere fiets aan te schaffen. Fietsen genoeg in allerlei soorten en maten.

Arina

Leren fietsen

De meeste kinderen zetten op de leeftijd van 2 jaar de eerste stappen op weg naar het zelfstandig fietsen.
Ze leren zich voortbewegen op een loopfietsje, dan komt de driewieler, vervolgens de fiets met zijwieltjes en tot slot is het grote moment aangebroken dat de zijwielen eraf gaan.
In het begin is er nog de steun van een helpende hand maar al snel willen ze het helemaal alleen proberen. Nog onwennig en slingerend maar van lieverlee steeds beter en zekerder: ze kunnen fietsen! Alweer een mijlpaal bereikt.

Wie, om welke reden dan ook, niet thuis als kind heeft leren fietsen kan dit alsnog leren. Op basisscholen zijn er soms speciale lesprogramma’s om te leren fietsen en in buurthuizen worden soms fietscursussen voor volwassenen aangeboden.

De aanschaf van een fiets

Ga je voor nieuw of tweedehands?
Heb je een fiets nodig voor in de stad, voor toertochten of ben je op zoek naar een sportieve fiets?
Wil je een fiets met of zonder trapondersteuning?
Dit zijn zomaar wat overwegingen bij de aanschaf van een fiets. De keus is namelijk overweldigend. Zaak is om je goed voor te laten lichten en informatie in te winnen bij de verschillende aanbieders.
Belangrijk is dat de nieuwe (of gebruikte) fiets technisch in goede staat is en blijft.

Fietsonderhoud

Wie lang plezier van zijn fiets wilt hebben, zal hem goed moeten onderhouden. Natuurlijk kan je daarvoor bij de fietsenmaker terecht, maar je kunt ook een hoop zelf doen of leren doen.

Tips voor het onderhoud van een gewone fiets

 • Regelmatig schoonmaken met een warm sopje, goed afspoelen, laten drogen en napoetsen met een zachte doek en fietsglansolie.
 • Regelmatig de remmen testen en desgewenst de remkabel bijstellen.
 • Regelmatig de banden controleren op spanning.
 • Regelmatig de verlichting controleren.

Leer hoe je een lekke band kan plakken

Nodig:

 • bandenlichters
 • schuurpapiertje
 • plakkers van verschillende groottes
 • teiltje water of lekzoeker
 • solutie
 • pen om het lek te markeren
 • fietspomp
 1. Fiets op de kop zetten, ventiel en velgmoer verwijderen.
 2. De rand van de buitenband naar het midden van de velg drukken en de eerste bandenlichter tussen buitenband en velgrand steken. Opletten dat de binnenband hier niet tussen bekneld raakt, anders heb je nog een lek. Deze bandenlichter vastzetten achter de tegenover liggende spaak.
 3. De tweede bandenlichter op dezelfde manier vastzetten op een handbreedte afstand van de eerste.
 4. Als je de derde bandenlichter een handbreedte links van de tweede neerzet, valt deze tweede er bijna altijd vanzelf tussenuit. Die zet je naast de derde en dit steeds herhalen totdat je de buitenband verder met de hand kunt vrijmaken van de velg.
 5. Nadat je de ventielhouder naar binnen hebt gedrukt, haal je de binnenband uit de buitenband, stop het ventiel weer terug en pomp de band op. Bij een flink lek hoor je de lucht ontsnappen, een klein lek spoor je op door de band in een teiltje water te houden.
  Zet een kringetje om het lek en droog de band goed af.
  Maak met een stukje schuurlinnen en eventueel wasbenzine de plaats van het lek goed schoon, smeer er een dun laagje solutie op en laat dit een minuutje drogen.
  Pak een bandenplakkertje, verwijder de beschermlaag zonder de lijmrand aan te raken en plak deze stevig met de lijmlaag naar beneden op de plaats van het lek.
  Controleer of het lek gedicht is door de band weer door het water te halen. Droog de band goed af.
 6. Nu kan de band weer op het wiel.
  Het ventiel verwijderen en controleren of het velglint nog goed in het midden zit. De ventielhouder door het gat steken en de velgmoer erop doen. Ventiel aanbrengen en de band een paar slagen oppompen.
  Leg de binnenband om het wiel en in de buitenband. Draai het wiel steeds een stukje verder. Zorg ervoor dat de ventielhouder goed recht blijft staan.
 7. De buitenband, vanaf het ventiel, met de handen om de velg brengen. De ventielhouder even wat naar boven drukken om de binnenband goed op zijn plaats te krijgen.
 8. De band op de velg werken door deze met kantelende polsen over de velg heen te brengen.
  Gebruik voor het laatste stukje vooral geen bandenlichter want dan is de kans groot dat de binnenband tussen deze en de velgrand komt met als resultaat opnieuw een lek!
  Controleer ook of de binnenband niet tussen de buitenband en de velg bekneld zit.
  Pomp de band goed op, draai de velgmoer stevig vast en doe tenslotte het stofdopje op het ventiel.

Oude fietsband hergebruiken

Als de band niet meer geplakt kan worden, kun je hem gebruiken om de leukste fietsbandcreaties te maken.

Fietsroutes en fietsknooppunten

Fietsknooppunt

Inmiddels heeft bijna iedere provincie zijn netwerk van fietsknooppunten. Dit zijn uitgestippelde routes die langs de mooiste plekjes voeren.
Het volgen van zo’n route is heel gemakkelijk. Je hoeft alleen de genummerde bordjes te volgen én .. je kunt instappen waar je wilt.
Tijdens de route tref je informatiepanelen aan over bezienswaardigheden en/of de streek waar je je op dat moment bevindt.

Je kunt ook zelf je fietsroute plannen aan de hand van de bestaande fietsknooppunten.

Oplaadpunten

Wie een elektrische fiets heeft, kan gebruik maken van oplaadpunten om de accu gratis op te laden. Er komen steeds meer oplaadpunten verspreid over het hele land.

Producten

Links

Fietsersbond

Geef een antwoord