Schaatsen op natuurijs

Schaatsen op natuurijs

Schaatsen op natuurijs

Zodra het ijs dik genoeg is slaat het onverbiddelijk toe: schaatskoorts. Wat is het toch geweldig om de schaatsen onder te kunnen binden en weer wat onwennig de eerste meters op het ijs te maken.

De sensatie te ondergaan van de gladde ijsvloer, de wind rond je gezicht, de speciale sfeer om je heen en het geluid van je schaatsen.

De wereld vanaf het ijs ziet er zo anders uit dan je gewend bent. Daar kan geen kunstijsbaan tegenop. Daarom schaats ik alleen op natuurijs.

Ik kan dan ook helemaal niet goed schaatsen, want er zijn jaren voorbij gegaan zonder maar één schaatsdag. Maar dat mag de pret niet drukken.

Ik kom vooruit en vermaak me uitstekend. Overal om je heen zie je vrolijke mensen met glunderende gezichten. Genieten geblazen!
En dat is het belangrijkste.

Arina

Leren schaatsen

Glijijzers
Glijijzers voor de kleintjes

Niets werkt zo aanstekelijk als andere mensen te zien schaatsen. Vroeger leerde je schaatsen door goed naar diegenen te kijken die het al konden. Je imiteerde de beweging en de houding en na veel vallen en opstaan ging het ook steeds beter.
Als kind kreeg je van die houten schaatsjes die altijd naast je schoenen gingen zitten. Later ging je over op kunstschaatsen, ijshockeyschaatsen of noren.
Tegenwoordig zijn er speciale schaatsen om het leren schaatsen gemakkelijker te maken.
De hele kleintjes kunnen al spelenderwijs op glijijzers aan het ijs wennen.
Schaatsen is een kwestie van evenwicht houden op de ijzers. De voeten moeten rechtop blijven staan. Een stevige vaste schoen kan een prima hulpmiddel zijn om dit te bereiken.
Hiervoor zijn de zogenaamde combinoren erg geschikt: een vaste, stevige schoen in combinatie met een laag ijzer.

Schaatslessen

Het is nooit weg om een aantal schaatslessen te nemen bij een schaatsvereniging. Er zijn lessen voor elke leeftijd en ieder niveau.
Doorgaans worden de lessen en trainingen op een van de kunstijsbanen in het land gegeven.

Je leert er de techniek van het schaatsen onder de knie te krijgen of je techniek te verbeteren. Dat zorgt er weer voor dat het schaatsen steeds gemakkelijker gaat. Tegelijkertijd werk je aan je conditie.
Voordat je het weet leg je hele afstanden af en kun je meedoen aan toertochten of wedstrijden.

Veiligheid

Bij het schaatsen op natuurijs zijn de omstandigheden natuurlijk anders dan op de kunstijsbaan.

Ijspriemen
Ijspriemen met fluitje
  • Het allerbelangrijkste is dat het ijs dik genoeg is om op te schaatsen. Hou daarom de berichtgeving over schaatslocaties in de media goed in de gaten.
  • Kleed je goed aan. Meerdere laagjes kleding voldoen het best. Denk aan bescherming voor hoofd, ogen (zonnebril) en handen. Er zijn speciale schaatshelmen om het hoofd tijdens een valpartij te beschermen. Ook het dragen van polsbeschermers wordt aanbevolen.
  • Zorg dat je altijd wat te eten en te drinken bij je hebt.
  • Ga niet ergens helemaal alleen schaatsen, ook al ziet het er nog zo mooi uit.
  • Vermijd schaatsen op onbekend ijs. Zorg ervoor dat je in ieder geval ijspriemen bij je hebt om in noodgevallen te kunnen gebruiken om uit het water te komen. Ook een reddingslijn kan iemands leven redden.

Links

Natuurijswijzer

Schaatsen

KNSB

Geef een antwoord