Wandelen

Waar, wanneer en met wie?

Wandelen

Het leuke van (buiten) wandelen is dat je het bijna overal en altijd kunt doen: in de stad, in het park, in het bos, langs het strand, in je woonwijk, tijdens je vakantie, op weg naar je werk enz.
Je kunt alleen wandelen, maar ook samen met familie, vrienden, je kinderen, je partner of je hond.

Wandelen is niet alleen ontspannend, maar ook gezond. Het hangt van je wandeltempo af of ook je conditie verbetert. Zeker is dat stevig doorwandelen o.a. je uithoudingsvermogen verbetert en je bloedsomloop stimuleert. Maar ook wandelen in een gewoon rustig tempo biedt al voordelen genoeg: je bent buiten, toch in beweging en je ziet en hoort van alles.

Tijdens het wandelen kan je ook tijd vrij maken voor andere hobby’s, zoals fotografie of vogels kijken.
Iedere dag een half uur stevig doorwandelen beïnvloedt je gezondheid op een positieve manier.

Wandeluitrusting

 • Schoenen
 • Sokken
 • Makkelijk zittende kleding, die eventueel snel droogt
 • Kleding in laagjes (shirt, vest, jas b.v.)
 • Regenkleding
 • Paraplu
 • Rugzak

In feite heb je niet veel nodig om te wandelen. Zeker niet als je je wandeling kunt opnemen in je dagelijkse bezigheden. Meestal duren die wandelingen niet al te lang.
Goedzittende schoenen is dan het belangrijkste.

De wandeluitrusting is verder afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, de te lopen afstand en de plaats waar je gaat wandelen. Zo heb je niet altijd echte wandelschoenen nodig om toch comfortabel te kunnen wandelen. Vaak voldoen ook goedpassende sportschoenen of sandalen.

Het allerbelangrijkste is dat de schoenen goed zitten en voldoende steun geven. Zelfs sokken zijn niet altijd nodig als je goedpassende, ademende schoenen draagt. Wel zo prettig als het warm weer is. En een wandeling langs de vloedlijn is heerlijk op blote voeten!

Een flinke wandeling in een avontuurlijk bos vraagt weer om ander schoeisel. Dichte schoenen zijn dan natuurlijk te prefereren boven sandalen. Maar ook hier geldt weer: ze moeten goed zitten.
In dichte schoenen is het vaak prettiger om goede sokken te dragen. Niet te dik of te groot, want dubbelzittende sokken kunnen blaren en ander ongemak veroorzaken.

Wie gaat wandelen op oneffen terrein kan het beste hoge wandelschoenen aanschaffen. Zij geven ook de enkel voldoende steun.
Wandelschoenen zijn er in verschillende klassen, uitvoeringen en prijzen.
Een schoen die voorzien is van waterafstotend, ademend materiaal kan erg comfortabel zijn tijdens lange wandeltochten waar de regen ineens met bakken uit de lucht komt vallen.
Het belangrijkste is om de schoen te kiezen die bij je activiteiten past.

Voor langere wandelingen is het aan te raden om wat te eten en te drinken bij je te hebben. Niet overal kan je neerploffen op een gezellig terrasje.

Wandelkaart

Wie een speciale route wilt wandelen kan gebruik maken van een wandelkaart. Hierop staat naast de route ook achtergrondinformatie over het gebied.

Nordic Walking

Nordic Walking is afkomstig uit het hoge noorden, waar Finse langlaufers ook zonder sneeuw wilden blijven trainen. Deze vorm van wandelen heeft ook in Nederland veel beoefenaars gekregen.
Net als gewoon wandelen kun je het ook bijna overal en altijd doen en op elk niveau. Je hebt er alleen wat meer voor nodig.
Naast de gewone wandeluitrusting heb je voor Nordic Walking speciale stokken nodig. Daarnaast zijn goede lage wandelschoenen of loopschoenen aan te bevelen. De voet moet zich goed kunnen afwikkelen.

Stokken

De stokken zijn voorzien van een ergonomische grip en handlussen. Deze worden met klittenband om de pols vastgemaakt. De stokken zijn er in verschillende uitvoeringen en lengtes. Ze zijn van aluminium, carbon of een mengsel van verschillende materialen. Hoe lichter de stok, hoe prettiger hij zwaait. Hoe minder trillingen, hoe comfortabeler.

De lengte van de stok hangt af van de totale eindstrekking van de arm. De hoek die de bovenarm met de onderarm maakt, mag nooit kleiner zijn dan negentig graden.

Techniek

Het is aan te bevelen om technieklessen te nemen om goed met de stokken te kunnen wandelen.
Bij Nordic Walking gaat de linkervoet samen met de rechterarm naar voren, de rechtervoet met de linkerarm.
De spieren in hals, schouders en armen moeten voortdurend opspannen (als je met de stok op de grond drukt) en ontspannen (als je de stok uitzwaait). Wanneer je de arm naar achteren zwaait, open je de hand. Daarna pak je de stok weer stevig vast.

Voordelen

 • Bij een juiste uitvoering van de techniek worden ruim 90 procent van alle spieren in het lichaam gebruikt.
 • Het uithoudingsvermogen kan beter worden getraind.
 • Het is een goede manier om gewicht te verliezen.
 • De belasting van voet, knie- en heupgewrichten is zo’n 40 procent minder dan bij gewoon wandelen.

Producten

Nordic Walking

Dit bericht heeft één reactie

 1. j0landa olyslager

  Wandelen is echt een geweldige hobby. Ik wandel al jaren in een groep. Bij http://www.vrouwsportief.nl zijn verschillende wandelgroepen en als er geen bij jou in de buurt is helpen ze om er een op te starten.

  Het handige van de website is dat er altijd wel een wandeling is dus ook als anderen van de groep stoppen gaat de groep door.

  Ook kan je zelf je wandeling plaatsen en anderen uitnodigen.

  Je kan gratis aan 1 groep deelnemen. Doen! Super gezellig.

Geef een antwoord